Umumnya coklat dibahagikan kepada 2 jenis iaitu coklat secara tulen / real chocolate (coklat couverture) dan coklat compound.
Tetapi pada pandangan masyarakat, terdapat satu lagi jenis coklat yang terdapat dipasaran iaitu coklat masakan (cooking chocolate).
Hanya terdapat 2 jenis coklat sahaja yang sesuai untuk dibuat COKLAT:
Tetapi pada pandangan masyarakat, terdapat satu lagi jenis coklat yang terdapat dipasaran iaitu coklat masakan (cooking chocolate).
Hanya terdapat 2 jenis coklat sahaja yang sesuai untuk dibuat COKLAT:
- Coklat tulen / real coklat @ couverture chocolate (MILK CHOCOLATE BLOCK)
- Coklat compound (MILK / DARK / WHITE)
Coklat Couverture (Tulen)
Sejenis coklat yang dihasilkan menggunakan cocoa butter (lemak koko). Contoh coklat yang menggunakan coklat tulen ialah coklat Ferrero Rocher, Cadbury, Fidani dan semua coklat mahal.
Juga dijual sebagai dark, milk dan white coklat.
Coklat Compound
Sejenis coklat yang diperbuat daripada lemak sayur sebagai pengganti cocoa butter. Boleh dijadikan candy tetapi lebih keras berbanding dengan candy yang diperbuat dari coklat tulen.
0 comments:
Post a Comment